Published on June 30, 2018

Analiză: Locurile de muncă din industria cărbunelui, între promisiuni şi realitate

Promotorii energiei pe bază de cărbune pretind că aproape 30.000 de locuri de muncă vor fi create sau păstrate în Europa de sud-est dacă termocentralele planificate vor fi construite, însă o analiză Bankwatch lansată astăzi arată că peste 5.000 de locuri de muncă vor fi pierdute.

30.894 locuri de muncă vacante la nivel naţional În România, planurile pentru a construi o nouă unitate la Rovinari ignoră disponibilizările succesive din ultimii ani, iar ţara nu are nici o strategie pentru re-dezvoltarea regiunilor miniere, deşi ministrul energiei a anunţat eliminarea cărbunelui până în 2040.

România este singura ţară din regiune care a trecut printr-un proces de închidere a minelor de huilă la începutul anilor 2000 în Valea Jiului, iar acesta a eşuat, precum şi singura ţară care în prezent are mai mulţi angajaţi în sectorul energiei regenerabile decât cel al cărbunelui.

Producţia de electricitate din lignit a scăzut de la 37% în 2011 la 25% în 2015, în timp ce aportul regenerabilelor a crescut de la 2% la 15%.

Printre recomandările raportului se numără demararea unor procese pentru planificarea unui viitor fără cărbune în comunităţile afectate. Acestea trebuie integrate ţinând cont şi de dezvoltarea economică, dar şi de infrastructură, educaţie, politici sociale sau cele privind participarea. Politicile „de jos în sus” pot avea mai mult succes decât cele „de sus în jos”, localnicii cunoscând cel mai bine care sunt nevoile lor. De asemenea, strategiile energetice şi climatice ale statului, dar şi iniţiativele locale de dezvoltare, trebuie să conţină prevederi ce ţin de tranziţia justă. Acestea trebuie să fie supuse consultării cu publicul larg într-un moment în care toate opţiunile sunt încă deschise.

“Guvernele din regiune care pretind că industria cărbunelui poate fi ţinută în viaţă nu fac altceva decât să îşi înşele cetăţenii. Promisiunea creării de locuri de muncă menţine lucrătorii şi comunităţile captive în trecut”, spune Ioana Ciută, coordonator pentru energie Bankwatch şi co-autoarea acestui studiu. “În acelaşi timp, 1.5 milioane de persoane din Uniunea Europeană lucrează în sectorul regenerabilelor, iar această cifră este în creştere. Există alternative pentru cetăţeni, şi acestea ar avea succes dacă guvernele le-ar promova la fel de mult precum salvarea cărbunelui.”

“Şfârşitul epocii cărbunelui este o realitate, iar Europa de sud-est nu este imună la acest lucru”, adaugă Pippa Gallop, coodronatoare pentru cercetare Bankwatch şi co-autoare a acestei analize. “Resursele pe care guvernele le risipesc acum pentru a ţine în viaţă o industrie pe moarte trebuie investite în re-dezvoltarea regiunilor începând de astăzi, din moment ce în multe mine de cărbune au loc disponibilizări de ani de zile”.

Citeste mai mult:

adev.ro/pb1aim

https://adevarul.ro/economie/afaceri/analiza-locurile-munca-industria-carbunelui-promisiuni-realitate-1_5b34db48df52022f759f5077/index.html